Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Wan Hazel Tutorial

Tutorial: How To Make Cool Text Using Adobe Photoshop

Assalamualaikum all readers..Today as nk kgsi ngan korang cra utk buat cool text gna adobe photoshop.mcm kat bwh ni..k,utk pgetahuan korang as gna adobe cs5..k..lets see it..





1.     1.  After korang da bkak photoshop korang,firsty  korang kna go to file > new n  set kan spt dbwh,then klik OK :
Alamak trprint screen skali ngan cursor bulu aym..wakaka…




 
1.      2.  Pas2 korang kna set colour lak.ikot spt dbwh..klik kat.Paint Bucket Tool.Dan jgk korang kna set kan colour nye spt dlm red  circle yg as tjuk 2..nmpk idak??if xnmpk,zoom la cyg..:) 






1.   3.  Next,yg ni lak nk create text..so korang kna tkar colour text korang 2 putih dlu taw.lau xtau mane nk tkar colour utk text,tgk mcm red arrow 2 .Make sure ur  text center.tgk kat bwh..




 
1.     4.  OK.now kta nk wat effect kat text 2.,make sure anda brada dilayer yg btol,iaitu layer text.then u must klik filter > stylize > wind n klik ok je

1.     5.   After korang klik ok 2,akn kuo menda cam kat bwh ni..korang klik je ok..



1.    6.   Pas2 korang tekan CTRL+f  3 kali smpai jd cmni.


1.       7. Ok yg kat ats td 2 side kanan now side left pulak..korang ulang blk step 4 td tu method still lg wind tp direction nye tkar kpd left pulak tau.dah klik ok.tekan CTRL + f 3 kali lg smpai jd mcm kat bwh ni..:)


1.       8. Pas2 korang g kat image > image rotation > 90 cw mcm kat bwh 2.

9
1.    9.   Ok.skrg kdudukan layer korang menegak.jd kta nk wat wind kiri n kanan nye.ulang blk step no 4.smpai jd cm ni yek kgkawan..:)


1.       10. Ok.da selesai wat wind .pas2 change blk position die.go to image > image rotation > 90ccw.then korang klik kat type tool n plih colour yg korang nk utk text korang 2.tulis blk word yg sma.spt dbwh..:


1
1.     11.  Haa skrg g kat layer korang.CTRL + klik kat layer background n layer yg kdua 2 pas2 klik merge layers

1

1
1.     12.  After korang da merge layers tu,layer korang akn jd   cm kat bwh ni..:

1
1.      13.  Pas2 korang klik new layer.n klik visibility kat layer background n layer 1 (layer yg baru dibuat td).pastikan layer korang same mcm dlm red circle sy 2.



 1
1.       14. Then u oll klik kat gradient tool


1
1.      15. pas2 choose la colour gradient yg korang suke k..:)


1
1.  16. pas2 korang underline la mcm kat bwh 2..:


1.       17. It will looks like dis k..:)


1.     18.  Pas2 klik blk visibility layer korang 2..tgk kat red cirle sy 2..hehe



1
1.    19.   pas2 setkan blending mode korang kpd Overlay.Tadaaa,da siap..pas2 korang leh la decorate text 2 or mane2  ikot taste korang k..:)






1
1






Tengs Read My Entry.Hit LIke and Comments ok

No comments:

Post a Comment