Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Wan Hazel Tutorial

Tutorial Teks Bergambar










Today saya rasa rajin untuk buat tutorial berkenaan adobe photoshop.Iaitu tuto teks bergambar,ala yang macam header yang saya buat kat atas tu...hihi..Biasanya malas sangat dowh..Actually,the main reason why I making this blog is,to create my tutorial about adobe photoshop,but really not have enough time…Siapa-siapa yang biasa menggunakan perisian adobe ini,saya nak share sikit..:) Mungkin ramai yang dah tahu,but nevermind,mungkin ada yang baru menjinakkan diri dengan dunia edit mengedit ni.Dan kalau berminat,bolehla cuba my tuto ni k !.hehe..OK,tak payah buang masa cakap banyak2 la Cik As oit..Ok !Korang boleh tengok tutorial di bawah. Ape yang korang perlu adalah perisian adobe photoshop.Tak kirala version yang mana pun,but I guna AP Cs5 (^__^).


  1. Firstly lepas korang dah open AP korang,korang klik >file>new..Korang setkan width and height untuk teks korang,macam kat bwh ni.Tapi depends kat korang la nak saiz layer korang tu macam ne pun k !




    2.    Then layer korang akan jadi cam nih :-


3.     After that,korang taip la teks korang yek.If korang nak teks korang tu nampak 
        penuh gambar,korang pilih la font yang gemok2,jangan kurus2 ,nanti tak nampak  
        sangat gambarnya..hihi..:) Contoh macam yang saya buat tu :-





4.      Lepas tu,korang boleh la pick gambar yang korang nak fit kat teks tu.Pastu Klik 
         Ctrl + a dan Ctrl + c untuk copy gambar tu.:-




5.   Then korang klik di layer teks  “select Pixels” macam yang saya tunjuk ni :-



6.     Go to >edit >paste special>paste into :-




7.      Akan jadi macam ni kan,macam tak fit je dengan teks korang,korang adjust la.go
         to >edit>free transform :- Pandai2 lah adjust yea..:)



    8.           Tadaaa !! Dah jadi macam ni..Jadi tak korang ??:)




9.        Tapi macam tak nampak sangat shape teks tu,So korang bagi la effect sikit.Baru
            la gempak babe !..hihi :-



10.      Hah !!kan ke comel gitu..hihi..Nak lagi gempak korang letak la background 
        belakang teks tu..Macam I buat tu u olls..Remember !!Layer background tu,letak 
        di belakang sekali layer2 yang lain ok ! Like below :- 




Ok done !itu saje tutorial untuk kali ini .ada masa saya buat lagi yea..hihi..Lau dah cuba my tuto ni,jangan lupa la like and komen2 la yek..Barula semangat nak postkan tuto2 yang lain.hihi..Ok itu aje untuk kali ni,lau tak paham silala bertanya:) ..
Ok Bubye !!








Tengs Read My Entry.Hit LIke and Comments ok

Renungan & Selamat Beramal

Hai semua..Entry kali as nk kongsi sedikit petua dan beberapa perkara sebagai renungan kita bersama...








Tengs Read My Entry.Hit LIke and Comments ok