Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Wan Hazel Tutorial

Transfer Data Dari Phone Memory Ke Memory Card For Android User Only








Hye u olls..Kembali lagi dengan tutorial terbaru.Tuto kali ni adalah untuk android user only yang mempunyai masalah insufficient storage pada telefon korang.Mesti bengang kan bagi yang suka download applications,games,selalu berhadapan dengan masalah ini.Aku pun turut sama ada masalah macam ni,pakai memory card kemain besar saiz sampai 8GB,16GB,tapi bila install pape,dalam memory phone jugak dia masuk.

So dont worry aku akan tolong korang,dah puas aku godek2 kat En.Google kebanyakkan nya suruh root phone,mmg tak ar nak buat cam tu kan?ada tu suruh install app ape menda tah,konon nak transfer kan data ke mmc,tapi xjalan jugak.So this is an effective method that im gonna help u olls.Watch the step below (: 



Buka menu > Fail manager
Untuk phone aku ,aku guna ES File Explorer

Kalau takda,korang download je File Manager kat
Play Store.

Cari Folder Android dalam Sdcard.

Seterusnya selepas open folder Android
akan ada folder data.

Buka folder data dan kat sini ada data apps
phone korang dan mark kesemua data tersebut

Dan korang klik "Move To"

Jika phone korang ada memory card maka akan
ada dua partition macam kat atas.
So korang klik pada memory card korang

Dan cari folder Android jika ada,
jika tiada korang buat folder yang bernama "Android" ok.

Dan bukak lagi folder Android tadi dan korang akan jumpa folder Data,
jika tiada buat aje la folder "Data"
Then pastekan semua data yang korang dah mark kan td.

Done!


^___^



So lepas semua data sudah dimovekan ke dalam memory card,korang akan nampak yang memory phone korang bertambah.Haa,senang je kan,hope tuto aku ni dapat tolong korang.Kalau tak paham silakan bertanya.Dah refer tuto aku ni,jangan lupa credit ye.Bukan senang nak jumpa tau.Mungkin antara korang dah lama tahu,tp tak kesahla,aku suka berkongsi menda baru or lama yang aku tau..

Kbai ^___* ~~
























Tengs Read My Entry.Hit LIke and Comments ok